1. Sevilla

Sevilla

Wie de zomer wil verlengen, boekt een stedentrip Sevilla in oktober. In deze zinderende Zuid-Spaanse stad is het in die maand nog heerlijk weer, zelfs op het warme af. Wat kun je verwachten, behalve fijne temperaturen, Spaanse levendigheid en smakelijke tapas? Sevilla, hoofdstad van Andalusië, biedt een mix van Zuid-Europese en Arabische invloeden. Vaak zie je die mix zelfs terug in een en hetzelfde bouwwerk. Dat valt op bij het koninklijk paleis Alcázar, of bij de kathedraal met de unieke Giralda-toren. Sevilla staat bekend om zijn omvangrijke historische centrum. Je kunt er urenlang zwerven door straatjes en steegjes, uiteraard met hier een daar een stop op een terras. Zin in een binnenactiviteit? Bezoek het beroemde Museum van de Schone Kunsten in een oud monnikenklooster. 

Waarom Sevilla in oktober? Nazomeren? Boek een stedentrip Sevilla in oktober

Waar het in sommige andere steden in oktober al echt herfst is, mag je in Sevilla nog rekenen op heerlijk nazomerweer. De temperaturen zakken niet onder de 17 graden, maar het wordt ook niet meer bloedheet. Tel hier af en toe een verfrissend buitje bij op en je hebt een prima recept voor een actieve stedentrip. Ga fietsen met een gids, maak tijd om te flaneren langs de rivier Guadalquivir, wandel over het centrale plein Plaza de Espana. In hartje zomer is het hier erg heet, maar in oktober gonst het er van de gezelligheid. Waar je de mooiste herfstkleuren in Sevilla kunt bewonderen in deze tijd van het jaar? Zet koers naar de buitenplaats Parque de Maria Luisa en je wordt rijkelijk beloond. Tip: ga je naar Sevilla in oktober, boek dan minimaal drie dagen. Je zult je tijd hard nodig hebben om van alles te genieten!

 

2.Wonderlijk Wenen

Wenen

Wenen is een excellente keuze voor jouw citytrip oktober. De Oostenrijkse hoofdstad laat in die maand een charmante kant van zichzelf zien. De paleizen baden in zacht najaarslicht, in de bijbehorende tuinen is het een symfonie van herfstkleuren. Dat worden mooie foto’s van Schloss Schönbrunn, waar ooit keizer Franz Joseph en keizerin Sissi woonden. En van de Hofburg, met zijn grootse façades en terrassen. Naast het bewonderen van de klassieke pracht en praal profiteer je minstens zoveel van het moderne gezicht van Wenen. Ga lekker shoppen langs de eindeloze Mariahilfer Strasse, loop binnen bij trendy kunstgalerietjes en geniet ook ‘gewoon’ van koffie met Sachertorte. Sluit de dag af met een avondje rooftopbar; wat een uitzicht!

Citytrip oktober: waarom Wenen in oktober? Wenen lokt

Wenen lokt gevoelige zielen naar zich toe in oktober. De zomer is voorbij en dat stemt nostalgisch. De winter laat nog op zich wachten, maar de dagen worden al korter. Dat is goed nieuws voor romantici, want dan valt de avond vroeger… Overal worden al in de namiddag zachte lichtjes ontstoken en keert het leven zich meer naar binnen. Reserveer voor een smakelijk diner in een goed restaurant, geniet van een chique avond uit naar de Staatsoper en neem nog een heerlijk afzakkertje in het hotel. De volgende dag weer op tijd eruit, om te smullen van kunst in het MuseumsQuartier en andere highlights. Bewonder de kathedraal Stephansdom, breng een bezoek aan de Spaanse Rijschool, maak een rit door wolken van herfstblaadjes in een koetsje.

 

3.Dromen over Rome

Rome

Altijd al eens naar Rome gewild? Dan biedt een stedentrip in oktober een buitenkans. De temperaturen zijn aangenaam, ze liggen rond de 25 graden. Bezoek in het najaarszonnetje antieke bouwwerken als het Forum Romanum, de plek waar de stad Rome ooit gesticht werd, en het Colosseum, het amfitheater. Ga mensen kijken bij de Spaanse Trappen, waar jong en oud komen socializen. Dwaal door toeristische buurten en geniet van de levendigheid. Laat je verrassen en bedienen, de Italianen maken er een leuk spel van. Maar: zoek ook eens plekjes op die meer in de luwte liggen, zoals de volkswijk Trastevere. Hier vind je nog een stuk authentieke sfeer, bestel je een eerlijk Italiaans menu en sta je oog in oog met het dagelijkse stadse leven.

Waarom Rome in oktober? Rome, altijd mooi, altijd historisch

Rome, een droom van een stad. Altijd mooi, altijd historisch, ook in het voor- en naseizoen. In oktober zit je goed voor een citytrip. Bedenk wel dat je niet de enige bent die Rome in het najaar bezoekt, er zijn meer mensen die de warme zomermaanden hier liever ontlopen. Neem ook een paraplu mee, want er kan wel eens een buitje vallen. Tegelijkertijd neemt de kans op mooie plaatjes toe: hoe zou het zijn om een regenboog te zien boven Rome? In de avond, als het al sneller donker wordt, kun je heerlijk dineren bij kaarslicht in de binnenstad. Ook bij ‘slecht’ weer kun je op deze stedentrip goed uit de voeten. Denk aan de vele musea die te bezoeken zijn, waaronder het Vaticaan met zijn kunstschatten. Daar ben je gemakkelijk een hele dag zoet.

 

4. CitrytripStedentrip Porto

Porto

Een interessante bestemming voor een stedentrip in oktober is Porto. Er is van alles te doen in deze stad aan de Portugese kust. De mensen leven op mooie dagen nog volop buiten, genieten aan zee en gaan bootjevaren op de Douro. Deze rivier stroomt zuidelings langs het centrum en heeft een enorme aantrekkingskracht. Al was het alleen al door de brug Ponte Dom Luis I, hoog boven het water. Hoewel de oude kern van Porto op de noordelijke oever van de rivier ligt, is het zeker aan te raden om een dag af te reizen naar de zuidzijde. Hier ligt de wijk Vila Nova de Gaia, wat hoger, je hebt een wijds uitzicht. In Vila Nova de Gaia tref je het hart aan van de portproductie. Bezoek er de wijnkelders en laat je bedwelmen door wat men je hier allemaal aan lekkers voorzet. Niet alleen port, ook de heerlijkste verse gerechten passeren de revue.

Goedkope stedentrip oktober? Kies voor Porto

Heb je al heel wat uitgegeven deze zomer en wil je de hand op de knip houden? Porto is een aanrader voor een goedkope stedentrip in oktober. Als je oplet, kun je er voor weinig geld uit eten. Kies dan voor een restaurant wat buiten het centrum en bestel het menu van de dag. Of doe het nog anders: koop verse vis aan de haven, zoek een plekje aan de rivier of op het strand en blijf zitten zolang je wilt. Een goedkope manier om van a naar b te komen in Porto is met de elektrische fiets, fijn omdat Porto heuvelachtig is. Voor weinig geld kun je zo’n fiets huren voor een of meerdere dagen. Ook de metro en de bus zijn betaalbaar. Maar eigenlijk heb je in Porto vooral goede schoenen nodig; het oude centrum met zijn charmante, soms pittige op- en afgangetjes doe je het best te voet. Geniet onderweg van de uitzichten!

 

5. PrachtigStedentrip Praag

Aanrader voor een goedkope stedentrip oktober: zet je zinnen op Praag. De Tsjechische hoofdstad is in trek om zijn coulante prijzen én zijn intense schoonheid. Zo is de Praagse Burcht met de vele schitterende gebouwen, kerken en tuinen het grootste paleizencomplex ter wereld. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Burcht op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Maar Praag heeft nog meer moois te bieden. Wandel over de Karelsbrug over de rivier de Moldau. Zorg dat je op het hele uur op het Oude Stadsplein bent om mee te maken hoe de middeleeuwse astronomische klok zijn showtje weggeeft. Plan verder ruim tijd in om de Joodse wijk Josefov te bezoeken. Bekijk er indrukwekkende monumenten, doe de begraafplaats aan en loop langs het geboortehuis van Franz Kafka.

Waarom Praag in oktober? Praag, stad voor ieder budget

In Praag kun je terecht met een klein budget. Houd je van het najaar met zijn kleuren en knusheid? Nog een reden om een stedentrip in oktober naar Praag te boeken. Het is er al echt herfst, terwijl de regenkans klein is. Het wordt niet warmer dan 13 graden, dus pak je windjack in en neem lekkere sokken mee. Vooral als jouw stedentrip eind oktober valt, want dan wordt het kouder. Muziekliefhebbers halen hun hart op in Praag in het najaar, als er op dat gebied van alles te doen is in de stad. Is gastronomie jouw ding? Pik dan een van de herfstige foodevents mee. Zo is het ‘soepfeest’ populair: loop langs de kramen en laat je verwarmen door het aanbod van soepen, taarten, bieren en wijnen.

Klaar voor een stedentrip oktober? Klik op de stad van je keuze, vul in wanneer je wilt gaan en boek zsm!