Parijs openbaar vervoer: metro, RER en bus

Wil je goedkoop en snel van a naar b binnen de stadsgrenzen van Parijs? Pak de metro. In het centrum kun je uit de voeten binnen het netwerk van 14 metrolijnen, met elk een eigen kleur. Ga je naar de rand van de stad, of nog verder, maak dan gebruik van de stadstrein RER (5 lijnen). Deze stopt op minder tussengelegen stations. Ben je niet zo goed ter been, dan zijn zowel metro als RER minder geschikt. Je moet voor een overstap soms een stuk lopen en gaat trappen op en af. In dit geval is de bus een prima uitkomst. Koop een busboekje, of installeer een ov-app die het uitzoekwerk voor je doet, bijvoorbeeld ‘Next Stop Paris’ van de Franse ov-maatschappij RATP.

Tickets kopen*

De metropas voor Parijs (deze geldt ook voor RER en bus) is onlangs gemoderniseerd. Waar je tot een paar jaar geleden nog papieren kaartjes kocht, schaf je nu een plastic pasje aan: de Navigo Easy. De pas is te koop bij de balie op alle grote metrostations. Je betaalt eenmalig €2,00 voor de aanschaf. Daarna kun je het pasje steeds opnieuw opladen bij de paarse automaten die je overal ziet staan. Eén ticket (t-ticket) kost €2,15. Denk je vaak gebruik te gaan maken van het openbaar vervoer? Laad meteen 10 of meer tickets op de pas, dan betaal je per rit maar €1,75. Liever helemaal contactloos door de poortjes? Download de app voor het openbaar vervoer in Parijs, ‘Bonjour RATP’, en installeer de Navigo Easy op je telefoon.

Openbaar vervoer Parijs dagkaart*

Je kunt op je Navigo Easy-pas vanaf €8,65 een dagkaart laden voor het openbaar vervoer in Parijs, de ‘Navigo Jour’. Naarmate je in meer zones wilt reizen, loopt de prijs op. Een weekabonnement is ook mogelijk, vanaf €26,80. Je moet dan wel een gepersonaliseerde Navigo Easy laten maken. Dat doe je bij het loket, je hebt een pasfoto nodig.

Let op: in de zomer van 2024 zijn de dagkaart en de weekkaart niet beschikbaar van 20 juli t/m 8 september. In die periode gebruik je een ‘Passe Paris 2024’. Deze is verkrijgbaar vanaf €16,00. Te koop op alle stations en online.

Veelgestelde vragen over openbaar vervoer Parijs

-      hoe duur is openbaar vervoer in Parijs?

De prijzen lopen op naarmate je verder reist, vanaf €1,75 per ticket (bij aanschaf van minimaal 10 tickets tegelijk). Maak je veel gebruik van het openbaar vervoer, dan is de aanschaf van een dagkaart of weekkaart de goedkoopste optie (respectievelijk vanaf €8,65 en €26,80). Deze laad je op je Navigo Easy-pas, te koop op de stations.

-      hoe werkt het openbaar vervoer in Parijs?

De ingang van metro en RER herken je overal door de stad aan de gele letter ‘M’, het rode bordje ‘metro’, of het bordje ‘RER’. Je gaat door de poortjes met je Navigo Easy-pas en volgt de borden waarop de eindbestemming staat van de lijn die je moet hebben. Een gratis plattegrond voor het openbaar vervoer in Parijs is verkrijgbaar op de stations. Tevens zijn er apps die je helpen bij het plannen van je rit; dit is met name handig als je met de bus wilt.

-      Wat kost een dagkaart in Parijs?

Een dagkaart voor het openbaar vervoer in Parijs koop je vanaf €8,65. De prijs loopt op naarmate je reis meer zones bestrijkt.

-      Wat zijn de openbaar vervoer-zones van Parijs?

Parijs kent 5 zones voor het openbaar vervoer. Zone 1 t/m 3 beslaan het centrum inclusief de eerste buitenwijken. Reis je naar de voorsteden, dan kom je in zone 4 of 5 (Versailles en Disney). Naarmate je reis meer zones bestrijkt, loopt de prijs van je ticket op. Alle tickets zijn te laden op je Navigo Easy Pass.

 

*Prijzen 2024