Central Park in New York

Misschien is Central Park uit een lijstje met mooiste stadsparken ter wereld wel de beroemdste van allemaal. Wie kent het niet? Al is het alleen maar uit films, waarin Central Park een romantisch decor vormt. Hoewel je de indruk hebt dat de natuur haar gang is gegaan, is al dit groen toch zo’n 150 jaar geleden door mensenhanden aangelegd. New Yorkers beschouwen Central Park zo’n beetje als hun gemeenschappelijke voortuin. Hier lezen ze hun krantje, maken ze joggend, skatend of fietsend hun dagelijkse rondjes, houden ze hun lunchbreak, trappen ze een balletje en schaatsen ze in de winter. Het park trekt miljoenen bezoekers per jaar en gek genoeg lijkt het er nooit heel druk. Central Park, omzoomd door overweldigende wolkenkrabbers en een onophoudelijke verkeersstroom, is met haar 341 hectare groot genoeg om in wereldstad New York een rustpunt te zijn.

Hyde Park in Londen

Zodra je door één van de hekken dit park betreedt, laat je onmiddellijk de hectiek en het lawaai van het omringende stadscentrum achter je. Dit voormalige jachtgebied bestaat al sinds 1536 en is eigendom van de Britse koninklijke familie. Tegenwoordig is het 142 hectare tellende Hyde Park een geliefde ontmoetingsplaats voor Londenaren en een ontspanningsplek in het groen voor toeristen. In de zomer kun je heerlijk luieren aan het Serpetine Lake (die van de nieuwjaarsduik) terwijl je op het water roeiers en zeilers aan je oog voorbij ziet trekken. In de winter verrijst hier het Winterwonderland, waar ook geschaatst kan worden. En niet te vergeten, de beroemde Speakers’ Corner die elke zondag een podium biedt aan publieke sprekers. Het is een heel mooi park waar volop wordt geleefd. Je zou bijna vergeten dat je midden in Londen zit.

Tuinen van Schloss Schönbrunn in Wenen

Een paleistuin met reuzenpanda’s? Ja, het is echt waar. Deze paleistuin herbergt een ware dierentuin (de oudste ter wereld) waarin reuzenpanda’s de blikvangers zijn. Het 1441 kamers tellende Schloss Schönbrunn is één van de meest interessante bezienswaardigheden in de Oostenrijkse hoofdstad. Aan de achterkant van het paleis bevindt zich een schitterend park met een oppervlakte van 100 hectare. De barokke tuinen zijn een lust voor het oog. Rondom de grote centrale fontein (de Neptunusfontein) zijn prachtige bloemperken en waterpartijen te zien. Wereldberoemd is ook de Botanische tuin met orangerie. Het park bevat een doolhof en de Glorietta, de open zuilengalerij een heuvel, vormt een mooie afsluiting van het al het groen. In 1997 werden paleis, park, tuinen en Tiergarten tot de Unesco Werelderfgoed verklaard. Van Schönbrunn kun je echt een heerlijk dagvullend programma in Wenen maken.

Jardin du Luxembourg in Parijs

Het is weliswaar niet het grootste park uit deze lijst, maar zeker wel het meest romantische. In het hart van de stad, grenzend aan de veelbezongen Boulevard Saint-Michel en vlakbij de universiteit Sorbonne, vind je hier het meest idyllische park van Parijs. De tuinen werden vanaf begin 15e eeuw aangelegd rond het Palais du Luxembourg, wat tegenwoordig dient als onderkomen van de Franse senaat. Het statige park beslaat een gebied van 25 hectare en tussen het groen ligt Le Grand Bassin (een grote achthoekige vijver). Er gaat een soort rust van uit als je je blik laat glijden over alle lezende studenten die bij de vijver hun favoriete plek vinden. Door het park begeef je je over brede lanen met prachtige standbeelden. Je komt er tennisbanen en jeu de boules tegen; er is altijd iets te doen. Het park opent haar poorten tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Park Güell in Barcelona

In Park Güell vind je het beste van beide; je ontsnapt in het groen aan het stadsleven én je spot het beroemde kleurrijke werk van Gaudí. In 1984 was Park Güell één van de eerste parken die werd opgenomen op de lijst met Werelderfgoederen van UNESCO. Het park werd door Antoni Gaudí ontworpen in opdracht van Eusebi Güell om er een luxe woonwijk te ontwikkelen.  Aangezien er slechts twee huizen werden verkocht (waarvan één aan Gaudí zelf), veranderde het plan en werd besloten om er een park van de maken. In het park dwaal je door fraaie speels ontworpen paden die levendig zijn versierd met keramische tegels en kunstwerken. Feitelijk sta je hier oog in oog met de genialiteit van Gaudí. Het heeft een oppervlakte van ca. 17 hectare en heeft door de ligging op een berg verschillende verdiepingen. In tegenstelling tot de andere stadsparken, is slechts een deel van het park gratis te bezoeken. Voor het (kleinere) monumentale gedeelte, moet je tevoren een ticket reserveren met een tijdslot. Het is een populaire plek voor toeristen en het is er vaak best wel druk, maar eigenlijk heb je Barcelona niet gezien als je niet een paar uur hebt doorgebracht in dit mooie unieke stadspark.   Hoe heerlijk is de combinatie stad en rust. Het bezoeken van een wereldstad kan soms best overweldigend zijn. Om dan even aan de hoge gebouwen en het stadsrumoer te ontsnappen, is niets lekkerder dan een groen park in te duiken.