Top 7: De leukste activiteiten in Barcelona

Barcelona is een stad voor doeners. Niet alleen kun je er genieten van kunst en cultuur en mooie dingen, er is ook veel leuks om te ondernemen. Of je nu op zoek bent naar een actieve to do in Barcelona of juist tips wilt voor ontspannende dingen om te doen, de mogelijkheden zijn legio.

1: Ga op fototour in Barrio Gótico

Barcelona, Barrio Gotic

Op je eerste dag is dit een absolute to do in Barcelona: foto’s maken in de oude stadskern Barrio Gótico. Je hebt direct ontzettend veel moois op je netvlies én voor je lens. Begin bij de kathedraal in het hart van de wijk. Loop er op je gemak omheen en schiet een paar prachtige plaatjes. Let ook op de gebouwen aan de overkant die minder direct in het oog springen, zoals Casa de l’Ardiaca, waar de stadsarchieven worden bewaard. Leg de mensenmenigte op het kerkplein vast en strijk even neer bij de fontein van Sant Jordi.

Ga op deze eerste dag meteen door naar de fameuze Ramblas in Barcelona! Dit is het Spaanse leven: stalletjes, straatartiesten, muziek en blije mensen. Wandel via de fontein Font de Canaletes naar het centrale plein Plaça de Catalunya. Ga lekker zitten op een terras en bekijk uitgebreid je eerste foto’s.

2: Picknicken op het strand

Is het goed weer en heb je behoefte aan een paar uurtjes relaxen? Maak een plan voor een picknick op het strand. Als je de Ramblas afloopt ben je er al. Neem je badhanddoek mee (of koop een fleurige Spaanse pareo om op te zitten) en ga inkopen doen voor de lunch. Scoor een gebakken visje op de populaire levensmiddelenmarkt La Boquería, daar kom je langs. Vul je boodschappentas verder met knapperig brood en vers fruit. Neem voldoende water mee, of bestel straks een koel drankje bij een van de strandverkopers.

Barcelona - strand

Wil je een extra avontuurlijk uitje maken van je strandpicknick? Dan is het leuk om de trein te pakken in noordelijke richting en uit te stappen bij het strand van Montgat. Hier zit je midden tussen de locals. De trein vertrekt om de 10 minuten van centraal station Barcelona Sants en de reis duurt een kwartier.

3: Spring op de pedalen

Barcelona - fietsen

De bezienswaardigheden in Barcelona liggen wat op afstand van elkaar. Om van a naar b te komen kun je natuurlijk de metro nemen of op de Hop On Hop Off-bus stappen, maar je kunt ook sportief op de pedalen springen. Lekker fietsen is een geweldige to do in Barcelona. Er ligt inmiddels meer dan tweehonderd kilometer aan fietspaden door de stad en het netwerk wordt ieder jaar uitgebreid. Ben je gekomen waar je wilt zijn? Zet je fiets op de aangegeven plekken, want ‘wildparkeren’ is niet toegestaan.

Kies je voor een ritje op een gewone of op een elektrische fiets? Vooral buiten het centrum is Barcelona nogal heuvelachtig en dan kan elektrisch fietsen handig zijn. Leuke tip: boek bij je stedentrip Barcelona meteen een avontuurlijke fietstour mee onder begeleiding van een Nederlandse gids (vraag ons ernaar!).

4: Beklim een berg

Wat te doen in Barcelona als je een passie hebt voor wandelen? Mooie dingen bekijken en wandelen kun je prima combineren in deze stad, die aardig wat hoogteverschillen kent. De Montjuïc, een uitgestrekte heuvel met een hoogte van zo’n 200 meter, is voor sportievelingen prima te voet te doen. Onderweg en boven geniet je van bezienswaardigheden als het Olympisch Stadion uit 1992, het kasteel van Montjuïc en het openluchtmuseum het ‘Spaanse dorp’. De Montjuïc vind je aan de zuidkant van Barcelona. Geen zin om te lopen? Pak dan de kabelbaan naar boven vanuit de haven.

Barcelona - Montjuic

Wil je het nog hogerop zoeken? Bedwing de berg Tibidabo (512 meter). De top, met daarop de kerk Iglesia del Sagrat Cor, is vanuit het centrum van Barcelona te zien. Boven op de berg vind je naast groen en rust ook een sympathiek pretparkje.

5: Maak een boottocht over zee

Ben je even moe van de drukte en het sightseeën, of kun je wel wat verkoeling gebruiken op een warme dag? Een van de leukste dingen om te doen in Barcelona is een boottocht maken over zee. Leun achterover terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de stad vanaf het water. Kies bijvoorbeeld voor een rondvaart op een ‘Golondrina’, waarbij je een tour maakt door de haven en daarna een stukje langs de kust gaat. Tip: neem een verrekijker mee.

Wil je echt de zee op, vaar dan mee op een zeilboot of kies voor een luxe belevenis op een motorjacht. Zo’n boot gaat vaak halverwege even voor anker, zodat er tijd is voor een duik. Kun je zelf varen? Dan zijn er ook mogelijkheden om een boot te huren én besturen. Als je niet van stilzitten houdt, zijn er trouwens nog veel meer sportieve dingen om te doen in Barcelona op het water, zoals kajakken, suppen of snorkelen.

6: Plan een middag Spaans shoppen

Barcelona - shoppen

Een leuke bezigheid om het sightseeën mee af te wisselen: shoppen in Barcelona. In deze stad kun je eindeloos uit de voeten. Voor kleding van bekende Spaanse merken als Zara en Bershka betaal je hier flink minder dan thuis. Voor de winkels die deze merken verkopen, moet je in de Avinguda Portal de l’Àngel zijn. Dit is een lange winkelstraat die begint aan het Plaça de Catalunya. Ook in de andere straten en lanen rondom dit plein vind je vast wat je zoekt.

‘Spaans shoppen’ betekent ook: op zoek gaan naar authentieke hebbedingen. Leuk om cadeau te geven, of als aandenken voor jezelf: een originele paella-pan, een mooie prent van een schilderij van Gaudí, een fles lokale wijn of een grappig souvenir. Houd je van tweedehands? Voor hippe kleding kun je terecht in de wijken El Raval en El Born. Sla zeker de grote overdekte vlooienmarkt Els Encants niet over. Je vindt hem aan de Calle Castillejos, niet ver van het centrum.

7: Ga op avontuur in museum CosmoCaixa

Wat te doen in Barcelona op een regenachtige dag? In Museu Cosmo Caixa dompel je jezelf onder in een interactief avontuur. CosmoCaixa is een van de mooiste wetenschapsmusea van Europa en je kunt er urenlang kijken, doen, leren en zelf dingen uitproberen. Dwaal door het ‘tropisch regenwoud’ en maak kennis met exotische dieren- en plantensoorten. Daal steeds dieper af onder de grond en doe wetenschappelijke experimenten. Of zet je 3D-bril op in het planetarium en waan je tussen de sterren. CosmoCaixa is een geweldige to do in Barcelona als je met kinderen op reis bent.

Museum Cosmo Caixa

Het museum bevindt zich in het noorden van de stad buiten het centrum, een beetje ‘uit de loop’. Gun jezelf een taxirit, of maak gebruik van het openbaar vervoer om er te komen. Neem dan bijvoorbeeld metrolijn 3 en stap uit bij halte Penitents; van hieruit is het nog zo’n 20 minuten lopen. Lijn 6 komt iets dichterbij (halte Av. Tibidabo), maar reken ook daar op nog een kwartiertje te voet. Wil je direct voor de deur worden afgezet? Dan is de Bus Turístic een goede optie. Dit is de Barcelonese Hop On Hop Off-bus.

3 extra originele activiteiten in Barcelona

Ben je een echte avonturier en wil je extra bijzondere dingen doen tijdens je stedentrip? Dan heb je vele mogelijkheden in Barcelona. Je kunt natuurlijk kiezen voor een betaalde tour onder leiding van een gids, of een ticket kopen voor een actieve workshop. Maar het is uiteindelijk het allerleukst om je eigen magische momenten te creëren. Hieronder een top 3 van extra originele dingen om te doen.

1: De zon zien opkomen vanaf de Bunkers del Carmel

Een unieke activiteit is het ’s morgens vroeg beklimmen van de 250 meter hoge heuvel Turó de la Rovira naar de Bunkers van Carmel. Terwijl de Barcelonezen de slaap nog uit hun ogen wrijven, sta jij al op de top om de zon te zien opkomen boven zee. En dat niet alleen; je kunt helemaal  rondkijken over de stad, alle kanten uit. Voorheen waren de Bunkers vooral een populaire plek in de avond en kwamen mensen juist om de zon te zien óndergaan. Maar omdat dit voor overlast zorgde, is de plek tegenwoordig vanaf 19.30 uur gesloten. De Bunkers del Carmel stammen uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. In het MUHBA-museum op de berg leer je er alles over.

Wil je de klim omhoog wat korter maken? Je komt in de buurt van de Bunkers met bus 119 richting Marià Lavèrnia (stap op bij metrostation El Carmel) en met bus 24 vanuit het centrum. Als je de metro neemt, ga er dan uit bij halte Guinardó/Hospital de Sant Pau (lijn 4). Let op, je moet nog steeds een stuk lopen.

2: Laat de stad achter je

Ben je wat langer op stedentrip en heb je meer tijd voor activiteiten in Barcelona? Ga dan een dagje de stad uit, op zoek naar andere mooie plekken. Reis bijvoorbeeld met de trein in een half uur naar Sitges, een leuk plaatsje ten zuiden van Barcelona. Je vindt er beschutte strandjes en een prachtig centrum. Ook bedevaartsoord Montserrat is een aanrader voor als je op avontuur wilt. Bovenop de berg sta je oog in oog met een mystiek klooster.

Als je een liefhebber bent van Salvador Dalí, moet je echt naar zijn geboorteplaats Figeuras. Het kleine stadje ligt ten noorden van Barcelona, op anderhalf uur met de trein. Het Dalímuseum daar is door de kunstenaar zelf ontworpen. Zodra je over de drempel stapt, bevind je je in een bizar universum. Ben je meer een fan van Gaudí? Bezoek dan zijn crypte in Colònia Güell, een voormalige arbeiderswijk in het dorp Santa Coloma de Cervelló. Vanuit Barcelona reis je er in een half uur heen met de lokale FGC-trein (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya). Vertrekpunt: Plaça Espanya.

3: Sluit aan bij lokale feesten

Een unieke to do in Barcelona is meedoen met lokale feesten. De Spanjaarden zijn katholiek en hebben door het jaar heen heel wat evenementen op de agenda staan, de meeste met een religieuze achtergrond. Grote bekende is het festival La Mercè in Barcelona. Dit is het feest van de beschermheilige van de stad en het vindt plaats in september. Maak je op voor processies, concerten en de beroemde menselijke torens, de ‘castellers’. Een echte circus-act! Ook tijdens de week rond Pasen, de Semana Santa, is het heel bijzonder om in Barcelona te zijn. 

In december vieren de Spanjaarden uitgebreid kerst. Een bijzondere to do in Barcelona is in die maand de kerststalroute lopen. Overal door de stad heen staan kerststallen opgesteld, de een nog mooier (en groter) dan de andere. Ook zijn er vele kerstmarkten waarover je kunt rondstruinen, bijvoorbeeld de sfeervolle Fira de Santa Llúcia aan de voet van de kathedraal.

Extra tip: lees je alvast in

Ga jij helemaal blanco op stedentrip en zie je ter plekke wel wat er op je af komt? Of vind je het leuk om van tevoren een beeld te hebben van de stad? Wat ons betreft, begint het vakantiegevoel eigenlijk al bij de voorbereiding van je citytrip. Maak een lijstje met de dingen die je wilt doen, koop alvast spullen die je nodig kunt hebben en verzamel informatie over wat er in Barcelona allemaal te zien is. Want behalve heel veel leuke dingen doen, wil je natuurlijk ook gewoon de belangrijkste highlights in Barcelona bezoeken. Hier kun je je alvast inlezen over wat je niet mag missen: Bezienswaardigheden Barcelona.

Barcelona reisinformatie

Hoe kom je in Barcelona en hoe reis je in de stad zelf? Barcelona heeft meerdere luchthavens. Als je vanuit Nederland in ruim 2 uur op de stad vliegt, zul je meestal arriveren op Barcelona Airport El Prat de Llobregat. Dat is het grootste vliegveld en het ligt het dichtstbij het centrum. Eenmaal geland, pak je makkelijk de Aerobus-shuttle naar je hotel in Barcelona. Deze bus vertrekt om de 5 à 10 minuten.

De metroverbindingen met het centrum zijn goed. Neem lijn L9 Sud richting Zona Universitària en stap onderweg eventueel over. Je hebt voor deze rit een speciaal ticket nodig, een ‘bitllet aeroport’, dat je kunt kopen bij de automaat op de luchthaven. En last but not least: reis helemáál zonder zorgen van het vliegveld naar je hotel, door bij ons alvast vooraf je transfer te boeken.

Heb je je koffers uitgepakt in het hotel en wil je heerlijk Barcelona in, dan is de metro je beste vriend. Barcelona is een grote stad en de metro brengt je snel van a naar b. Wil je bovengronds reizen? Barcelona heeft een uitgebreide busdienst, of pak de Hop On Hop Off-bus. Moet je verder van het centrum zijn, maak dan gebruik van het lokale FGC-treinnetwerk.

Waar overnachten in Barcelona?

Waar je gaat overnachten in Barcelona is een kwestie van smaak. De een vindt het heerlijk om wakker te worden in een boutique-hotelletje, met volop sfeer en persoonlijke aandacht. Dit soort hotels bevinden zich vaak midden in het centrum en ook dat zorgt direct voor de juiste sfeer.

Ben je dol op comfort en heb je graag ook wat luxe, dan ga je voor de meer moderne slaapplaats. Dat zo’n hotel soms verder van het centrum ligt is geen probleem; je zit toch binnen no time in de stad. Wij letten bij het contracteren van hotels in Barcelona in ieder geval altijd op netheid en klantvriendelijkheid.

Waar eten in Barcelona?

Als je door het centrum van Barcelona loopt, over de Ramblas en door de oude wijken, kom je de ene eetgelegenheid na de andere tegen. Toch moet je oppassen, want deze restaurants zijn vaak erg gericht op toeristen. Wil je echt Spaans eten proeven van goede kwaliteit, dan zul je even moeten zoeken. Een tip is om te kijken naar wat voor publiek er bij een bepaald restaurant is aangeschoven. Zie (en hoor) je veel Spanjaarden? Dan zit je goed.

Barcelona - tapas

Wat bestel je? Natuurlijk kun je kiezen voor de bekende tapas en je buikje rondeten aan al die kleine hapjes van vlees, vis, groentes en meer. Of kies voor een echte paella, het nationale gerecht van Spanje, op basis van rijst die gekookt wordt in bouillon. Let op: de Spanjaarden eten laat. Veel koks binden pas rond 21.00 uur hun schort voor.

FAQ’s

  • Wat moet je zeker doen in Barcelona?

Een belangrijke to do in Barcelona: ga de bekendste bezienswaardigheden af. Natuurlijk wil je de Sagrada Familia van binnen en van buiten bekijken, wil je wandelen door Park Güell en over de levendige Ramblas. Andere activiteiten in Barcelona die je stedentrip zeker tot een succes maken: tapas eten in het oude centrum of aan zee, een flamenco-optreden bijwonen, winkelen rond Plaça de Catalunya, ouderwets op kroegentocht (een Spaanse gewoonte) en … naar het strand.

  • Wat mag je echt niet missen in Barcelona?

Dit mag je echt niet missen in Barcelona: 1. Een bezoek brengen aan de Sagrada Familia (bestel je tickets vooraf). 2.  Wandelen door Park Güell. 3. Flaneren over de Ramblas. 4. Het oude centrum Barrio Gótico bewonderen. 5. Naar Mercat de la Boquería, de beroemde levensmiddelenmarkt.

Barcelona - la boqueria

  • Hoeveel dagen heb je nodig om Barcelona te bezoeken?

Barcelona is groots opgezet en om een goed beeld te krijgen heb je minimaal 3 dagen nodig. Dat geeft je de tijd om de stad goed te verkennen en de belangrijkste highlights te bezoeken. Wil je naast de topattracties ook tijd inruimen voor meer ongewone activiteiten, zoals een trip naar het buitengebied of andere alternatieve to do’s? Boek dan bij voorkeur een hele week. Ook fijn als je alles in een wat rustiger tempo wilt doen.

  • Wat te doen in Barcelona gratis?

Gratis dingen om te doen in Barcelona: 1. Naar het strand (neem je eigen picknick mee). 2. Een stadswandeling maken. 3. Naar boven klauteren op de berg Montjuïc. 4. Uitpuffen in het lommerrijke Parc de la Ciutadella. 5.  Op zoek naar mooie uitzichtpunten als de Bunkers van Carmel of de Tibidabo-berg. 6. Naar het museum op gratis dagen; vaak op zondag na 15.00 uur, of op de eerste zondag van de maand. 7. Het cultureel centrum El Born, waar je archeologische vondsten kunt bekijken, is altijd gratis.