Berlijn
... hippe cultuurmetropool
Plan uw Stedentrip Berlijn
Of ze nu oud of nieuw zijn, eigenlijk verwijzen alle bezienswaardigheden in Berlijn naar de geschiedenis. Dit soort vragen spelen door uw hoofd, waar u ook bent: “Stond dat gebouw in Oost?” of “Liep deze straat door West?” Ga maar eens naar de Potsdamer Platz, een hypermodern plein met winkels, restaurants en kantoorgebouwen. Tegenwoordig kunt u er uitgebreid shoppen en stappen, maar een halve eeuw geleden liep de Berlijnse Muur er dwars overheen. Toen lieten de mensen het wel uit hun hoofd om lang in deze buurt te blijven ronddwalen. Alexanderplatz is ook zo’n plek. Op dit plein demonstreerden in 1989 honderdduizenden mensen tegen het Oostblokregime.
En zo kleeft er aan alles een verhaal in Berlijn. De in neoclassicistische stijl herbouwde Brandenburger Tor is op het eerste gezicht al een knap staaltje architectuur. Maar als u doorvraagt hoort u waarom de poort een echt vrijheidssymbool is: tijdens de bouw van de Muur kwam hij plotseling aan Oost-Berlijnse zijde te staan. Wie hem vanuit West-Berlijn nog wilde zien, moest op een verhoging klimmen. Ook de Bernauer Strasse heeft een dramatisch verleden. U ziet er een flink stuk Muur dat nog intact is. Vlak na de tweedeling sprongen wanhopige Oost-Berlijners hier uit de ramen van hun huizen om aan de overkant te komen.
Musea, ze vallen onder de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn. Geniet van kunst en archeologische opgravingen op het Museuminsel, eiland in de Spree. Als u meer van de modernen houdt, ga dan naar de Neue Nationalgalerie en wandel aansluitend in de schitterende tuin. Duik diep de geschiedenis in bij het DDR Museum en bezoek het Mauermuseum bij Checkpoint Charlie. Heeft u echt genoeg indrukken verzameld? Dan is het tijd voor iets anders. Ontspannen flaneren langs de beroemde winkelstraat Kurfürstendamm bijvoorbeeld, of over de sprookjesachtige laan Unter den Linden.
De Berlijnse Muur is al decennia geleden afgebrokkeld. Her en der vindt u nog overblijfselen. De Berlijnse Muur vindt u misschien nog het best terug in de herinneringen van de Berlijners, die zijn opgegroeid met de verhalen over dit symbool van dertig jaar communistisch despotisme.
De Brandenburger Tor is een must-see voor iedere Berlijnganger. Stond de Brandenburger Tor voorheen aan de oostkant van de Muur en kon men er niet meer bijkomen, tegenwoordig staat het bouwwerk symbool voor het begin van een nieuw tijdperk en een verenigd Duitsland.
Alexanderplatz is de hotspot van Berlijn, het plein met zijn majesteitelijk verleden en zijn levendig heden. Hier werd geschiedenis geschreven ten tijde van de Omwenteling en vandaag de dag is het een ontmoetingsplek voor hippe Berlijners.
Slot Charlottenburg, in de oorlog zwaar beschadigd maar daarna prachtig gerestaureerd, is een lust voor het oog. Wie naar Berlijn gaat, moet zeker een blik werpen op de prachtige koepel van Slot Charlottenburg. Een wandeling in de chique tuin brengt de gemoederen van iedere stedentripper tot rust.
Checkpoint Charlie en zijn museum trekken enorm veel bekijks en het is er vaak dringen. Toch is het geen optie om ze over te slaan. Checkpoint Charlie is nu eenmaal veel méér dan een museum. Het is de getuigenis van een tijd waarin alles anders was, een tijd die nog niet zo ver achter ons ligt.
Wie de Gedächtniskirche bezoekt wordt met zijn neus op de feiten gedrukt: de Tweede Wereldoorlog heeft ook in Duitsland verwoestingen aangericht. Van de Gedächtniskirche is niet veel over en dat wil men zo laten. Vandaag de dag is de ruïne een symbool voor de vrede.
Op de Gendarmenmarkt heeft al heel wat hoefgetrappel geklonken. Stel u eens voor hoe de soldaten er hun paarden netjes opstelden in voorbije eeuwen. De Gendarmenmarkt is, hoewel zwaar beschadigd in de oorlog, vandaag de dag nog steeds een lust voor het oog. U maakt er vast een paar bijzondere foto's.
Met een bezoek aan de East Side Gallery maakt u uw stedentrip naar Berlijn pas echt compleet. Dit oostelijk stuk Berlijnse Muur werd bij de Omwenteling opgevrolijkt door kunstenaars. East Side Gallery toonde eindelijk, na jaren van grijs en grauw, een vrolijk beschilderd stuk Muur.
Het DDR Museum bezorgt u geheid een aantal verrassingen. De bedenkers van het DDR Museum hebben namelijk kosten noch moeite gespaard om te proberen u in de huid te laten kruipen van de gewone man die in de DDR moest leven. Er gaat een spreekwoordelijke wereld voor u open.
Boek snel en makkelijk leuke extra's bij.