Verdiep u in de menukaart van een willekeurige eetgelegenheid en u zult zeker een van de volgde lekkernijen zien staan.
Voorgerechten ("mezze"): Patlican salatasi: Salade van fijngemalen aubergine. Piyar salatasi: Salade van witte bonen. Börek: Opgerolde bladerdeegrolletjes gevuld met rijst en gehakt of met kaas en peterselie. Biber dolmasi: Met rijst en gehakt gevulde paprika's of aubergines. Yaprak dolma: Wijnblad gevuld met rijst. Balik-Elmek: Een broodje met vis. Wordt ook gegeten als lunch of als snack. Een specialiteit uit Istanbul. Pogaca: Hartige minibroodjes.
Hoofdgerechten: Döner kebab: Schapen- of kalfsvlees van een verticaal draaiend spit. De geroosterde buitenkant van het vlees wordt in dunne flinters afgesneden. Het is Turkije's bekendste gerecht. Het wordt vaak gegeten met brood, sla en een sausje. Tandir kebab: Een heel lam geroosterd in de oven. Iskender kebab: Een variant van Döner kebab, afkomstig uit Bursa. Plakken lamsvlees van een verticaal draaiend spit, waarvan de geroosterde randen afgesneden worden. Iskender wordt gegeten met tomatensaus en pitabroodjes. Adana kebab: Sterk gekruid geroosterd vlees met oregano en paprika. Sis kebab: Een spies met stukjes geroosterd lamsvlees. Kofte: Gekruide gehaktballetjes. Shaslik: Spies met stukjes rund- of schapenvlees waar, naast uien, ook stukjes orgaanvlees tussen kunnen zitten. Bulgur: Gekookte gebroken tarwe. Pilav: Vers brood en rijst. Pastirma: Gedroogd en gekruid vlees met knoflook. Zeytinyagli domar: Groenten gevuld met ui, rijst en olijfolie.
Desserts: Baklava: Bladerdeeg gevuld met pistachenoten. Erg lekker in combinatie met ijs. Helva: Zoete amandelblokken met sesamolie. Asure: Amandelpudding. Sutlak: Rijstpudding. Bebek: Kleine blokjes amandeldeeg. Dondurma: Een stroperige variant op ijs.
Drankjes: Hoewel de Koran het drinken van alcohol verbiedt, wordt er in Turkije wel degelijk alcohol genuttigd. Zo gek is dit niet, want er werd in Turkije al duizenden jaren voordat de profeet Mohammed leefde, wijn geproduceerd. Tot op de dag van vandaag is Turkije een van de grotere wijnproducenten ter wereld. Turkse wijnen zijn erg goedkoop en heel goed. Ook bira, bier, wordt vrijwel overal geserveerd.
Alcoholische dranken: Raki: Dé Turkse alcoholische specialiteit is Raki. Deze nationale drank wordt gemaakt van anijs en druiven en wordt veelal als aperitief gedronken. Het alcoholpercentage is 45 tot 50%. Het is kleurloos, maar het wordt wit wanneer het met water wordt vermengd om het minder sterk te maken. Er wordt beweerd dat dit drankje helpt tegen maagklachten. Kumis: Dit oud-Turkse drankje wordt gebrouwen van gefermenteerde paardenmelk en bevat zo'n 2% alcohol.
Traditionele non-alcoholische dranken: Ayran: Een drankje op basis van yoghurt en melk, aangelengd met water en zout. Het is verfrissend bij warm weer. Salgam: Rode bietensap. Het wordt vaak gedronken bij raki. Er wordt namelijk beweerd dat dit drankje ervoor zorgt...dat een kater uitblijft!