Arc de Triomphe

Wellicht kent u de speelfim 'Les uns et les Autres'. Een beroemde scène hierin is die van het klassieke concert dat door een symfonieorkest wordt gegeven bovenop de Arc de Triomphe! In 1806 begon men aan de bouw van deze triomfboog als symbool voor alle overwinningen van Napoleon I. In 1836 werd er de laatste hand aan gelegd, lang na de glorietijd van deze keizer. Vier jaar later werd het stoffelijk overschot van Napoleon, in een laatste geweldig eerbetoon, onder de Arc doorgereden.

Grote As
Als u na een klim van 284 treden boven op de 50 meter hoge triomfboog staat, heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het bouwwerk maakt onderdeel uit van de Grote As. Wie Parijs in vogelvlucht zou bekijken, zou de rechte lijn zien die vanuit het Louvre via de Arc de Triomphe helemaal naar de toren de Grande Arche in de moderne zakenwijk La Défense loopt. Vanaf de top van de Arc de Triomphe kunt u naar twee kanten in de verte kijken en de As gedeeltelijk zien maar ook de directe omgeving van de boog kunt u mooi overzien. Vanaf het plein Charles-de-Gaulle, waarvan de triomfboog het hart vormt, vertrekken de twaalf boulevards van stadsarchitect Haussmann in alle windrichtingen. Niet vreemd dat het plein rond de Arc in de volksmond bekend staat als "Etoile" (ster).

Versieringen en generaals
Na van het uitzicht te hebben genoten en eenmaal weer beneden, is het de moeite waard stil te staan bij de beeldhouwkundige versieringen aan de buitenkant. De triomfboog bevat vier grote reliëfs, die symbool staan voor de vier belangrijke momenten van Napoleons overwinning. Alle plaatsen waar hij zegevierde staan in de boog gegraveerd en als u onder de Arc staat en het hoofd in de nek legt ziet u dat ook de namen van meer dan vijfhonderd generaals zijn vereeuwigd.

Middelpunt voor ceremonieën
De gloriedagen van de Franse keizer zijn allang vervlogen maar de Arc de Triomphe is nog steeds een belangrijk symbool van de Franse nationale eer. Hij vormt meerdere keren per jaar het middelpunt voor herdenkingen en ceremonieën. Onder de boog treft u het graf van de onbekende soldaat en de eeuwig brandende vlam. Op 11 november vindt hier de Dodenherdenking plaats. De Fransen vieren Bevrijdingsdag op 8 mei en ook dan staat de Arc de Triomphe centraal. Als onderdeel van "quatorze juillet" trekt een eindeloze stoet van militairen onder de Arc door over de Champs-Élysées naar Place de la Concorde, waar de President de troepen inspecteert.
Staand op, onder of bij de Arc de Triomphe zult u kortom iets kunnen voelen van de glorieuze Franse geschiedenis. Misschien denkt u hoefgetrappel te horen van de naderende Keizerlijke Garde... Maar zorg dat u bijtijds uit uw dromen ontwaakt en let u bij het verlaten van de Arc goed op: u staat op een drukke rotonde!

Adres: Place Charles de Gaulle
Tel: 01 55 37 73 77
Metro: Charles de Gaules-Etoile
Openingstijden: april-oktober 09.30-23.00 uur, november-maart 10.00-22.30 uur
Prijzen: €9,50
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)