Eetgewoonten in Praag

Praag is op het gebied van eten en drinken zeer betaalbaar. Bovendien is de stad op culinair gebied nog erg in ontwikkeling, dus het aanbod van restaurants is nogal gevarieerd. Zo kunt u er de oude traditionele pubs vinden waar men typisch Tsjechische maaltijden serveert, maar ook trendy internationale restaurants hebben een plekje veroverd in de stad. In Praag schieten de theehuizen de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond en het brunchen op zondag heeft er een grote vlucht genomen. In goedkope eetgelegenheden is het heel gebruikelijk dat u een tafel deelt met andere gasten: dit is typisch Tsjechisch.

Andere manier van bedienen

Zelfs in de duurste restaurants van Praag betaalt u vaak niet veel meer dan €50,- voor een menu. De fooi bedraagt maximaal 15% van de rekening. Een lachertje voor ons dus, maar voor het bedienend personeel een welkome aanvulling op hun loon. Onthoudt wel goed dat de Tsjechische obers een andere manier van bedienen hebben. Zodra u klaar bent met eten wordt uw bord al weggehaald. Vanuit het oogpunt van de obers is het namelijk zeer onbeleefd om een leeg bord of glas te laten staan.

Halve liter bier

De lokale drank is "pivo", oftewel bier. De Tsjechen drinken jaarlijks gemiddeld 160 liter per hoofd van de bevolking. Als u in Praag een biertje bestelt moet u er rekening mee houden dat men een halve liter voor u inschenkt. Er kan natuurlijk altijd gevraagd worden om een kleiner biertje, maar dan moet u dit wel duidelijk aangeven.

Ontbijt

Het Tsjechische ontbijt kun u vergelijken met dat in andere Europese landen. In hotels liggen meestal harde broodjes met wat sneetjes zuurdesembrood voor u klaar. Als beleg neemt men vaak vleeswaren, kaas en gekookte eieren. Een assortiment met zoetigheid zoals wij in Nederland gewend zijn, kennen de Tsjechen niet. Alleen in hotels en pensions wordt jam aangeboden bij het ontbijt.

Lunch

De warme lunch is de hoofdmaaltijd voor de Tsjechen. Ze eten dan vaak een voedzame soep, bijvoorbeeld met uienbrood, of een soep van aardappels en champignons. Varkensvlees staat ook vaak op het menu voor de lunch, met zuurkool en balletjes van zacht brood, of friet. Groenten horen niet echt bij de Tsjechische keuken, maar ze staan in op toeristen gerichte restaurants zeker wel op het menu.

Diner

Ook 's avonds eten de Tsjechen een warme maaltijd. De Tsjechische keuken is zeer beïnvloed door de Oostenrijkse en Hongaarse en kenmerkt zich door seizoensgebonden producten van het land. Een typisch fenomeen in de Tsjechische keuken zijn de knoedels, dit zijn deegballetjes gemaakt van brood, pasta of aardappels. Ook wordt er veel vlees gegeten. In ieder restaurant staan schnitzels op de kaart maar vissoorten als forel en karper zijn ook populair. Een van de meest bekende specialiteiten uit de Tsjechische keuken is goulash.