Het Weense koffiehuis

Het Weense koffiehuis is zeer oud en een ware traditie. Ondanks het traditionele tintje is het koffiehuis populairder dan ooit. Naast de gemoedelijke, traditionele cafés kent men de café-restaurants, de café-Konditorei (met de heerlijke Sachertorte), evenals de combinatie van de koffiehuizen met een bar, een boeklezing of een cabaretvoorstelling. De laatste tijd probeert men zelfs de fastfood cultuur in enkele koffiehuizen te introduceren. De kern van een bezoek aan het koffiehuis blijft echter altijd: een pauze nemen midden in het leven van alle dag. Enkele bekende Weense koffiehuizen zijn Bellaria, Bräunerhof, Central, Hofburg, Mozart, Residenz, Schottenring, Demel en Weimar.

Een bijzonder kopje koffie proberen?
Oostenrijkers zijn gek op koffie. Niet vreemd dus dat ze talloze varianten en smaken bedacht hebben. U wilt vast wel een aantal van die verschillende Weense kopjes koffie proberen...

Brauner: Zwarte koffie met melk.
Einspänner: Zwarte koffie met veel slagroom en poedersuiker, geserveerd in een glas.
Espresso: Zwarte koffie uit de espressomachine.
Fiaker: In een glas geserveerde mokka, met rum of cognac.
Franziskaner: Een soort cappuccino met slagroom en chocoladevlokken.
Kaffee mit Sahne: In een glas geserveerde koude koffie met vanille-ijs en bovenop slagroom en chocoladevlokken. Ook wel Wiener Eiskaffee genoemd.
Kaisermelange: Een soort cappuccino met eigeel en cognac.
Kapuziner: Zwarte koffie met (slag)room en soms chocolade.
Koffie Blondl: Zwarte koffie met koffieroom, honing en een
scheutje abrikozenlikeur, afgetopt met slagroom
Koffie Verkehrt: Een kop warme melk met een beetje koffie, ook wel Milchkaffee genoemd.
Konsul: Zwarte koffie met koud water.
Maria Theresia: Dubbele espresso met sinaasappellikeur, soms met slagroom, geserveerd in een glas.
Mazagran: Koude koffie met ijs en likeur.
Melange: Koffie met warme melk en veel melkschuim, te vergelijken met een cappuccino, maar meestal iets pittiger.
Mokka: Sterke zwarte koffie, te vergelijken met een espresso.
Obermayer: Dubbele espresso met slagroom.
Pharisäer: Grote kop koffie met melk en cognac, rum of Irish cream.
Ristretto: Heel klein laagje zeer sterke geconcentreerde espresso.
Schwarzer: Zwarte koffie zonder melk.
Türkische: Turkse koffie.
Verlängerter: Met water verdunde koffie met melk.