1. Stedentrip Londen

Londen

Londen is een charmante bestemming voor een stedentrip in november. Je ziet de stad van een magische kant. In de aanloop naar kerst worden de straten versierd met lichtjes en beginnen de winkeliers met het stylen van hun etalages. Een bijzondere setting dus om te genieten van een stedentrip naar Londen. Wat moet je gezien hebben? In ieder geval: het kasteel Tower of London, Buckingham Palace, de Tower Bridge, Big Ben en St Paul’s Cathedral. But there’s much more! Wist je dat Londen een echte museumstad is en dat de meeste musea er gratis zijn? Of je nu van kunst houdt, of alles wilt weten over natuur of geschiedenis; Londen heeft een breed aanbod aan interessante tentoonstellingen. Meer ideeën voor jouw stedentrip november? Vermaak jezelf met een sfeervolle avondwandeling langs de Thames, ga knus Engelse bieren proeven, of geniet van een beroemde musical op West End. . 

Waarom naar Londen in november?

Ben jij wel in voor een vleugje mysterie? Dan houd jij van Londen in november! Deze stad heeft een grote aantrekkingskracht in het late najaar, als de dagen kort zijn en de nachten lang. Niks zonnige terrassen, buitenleven en zuidelijke temperaturen; Londen bezoek je niet in november als mooi weer voor jou prioriteit heeft. Dit is juist de stad van donkere dagen, knusse pubs en etentjes bij kaarslicht. Wat zijn de leukste dingen om te doen? Ga je begin november op reis, dan bevind je je ‘in de luwte’. De prijzen zijn laag, de bezoekersaantallen liggen onder het gemiddelde. Vanaf half november verandert dat al: Londen raakt in de ban van kerst. Je kunt volop sfeertjeproeven en je storten op de inkopen voor de feestdagen. Eind november is een geweldig moment om Winter Wonderland in Hyde Park te bezoeken, met een kerstmarkt en een ijsbaan en leuke activiteiten. Fan van Harry Potter? Dan weet je dat je juist in de donkere maanden naar Hogwarts moet, het studiocomplex waar de films zijn opgenomen. . 

2. Stedentrip Berlijn

Berlijn

Natuurlijk zijn er prominente highlights waar je bij wilt stilstaan als je in Berlijn bent. De stad heeft immers een roerig verleden. In de oorlog werden grote delen van Berlijn in de as gelegd, dus het is bijzonder dat er nog enkele authentieke elementen bewaard zijn gebleven. Al gaat het dan vaak om een gerestaureerde versie, zoals bij de Brandenburger Tor, de legendarische stadspoort uit de 18e eeuw. Nog meer kom je in Berlijn de recente geschiedenis tegen. Naar de Tweede Wereldoorlog verwijst het Holocaustmonument, een indrukwekkend ‘veld’ van grijze betonblokken die symbool staan voor de mensen die zijn omgekomen. Van de tijd na de oorlog, toen Berlijn in oost en west verdeeld was, getuigen nog vele plekken in de stad. Bekijk stukjes Muur en ga naar het museum bij Checkpoint Charlie, waar je vroeger langs moest om van Oost- naar West-Berlijn te kunnen. Op de Alexanderplatz ga je zeker even de Fernsehturm op, naar boven. Het is een van de hoogste uitkijkpunten van Europa. . 

Waarom op stedentrip in november naar Berlijn?

Het weer is in Duitsland niet veel anders dan bij ons. Je maakt een stedentrip in november naar Berlijn dan ook niet om op zonnige terrassen te zitten of om te flaneren in je flinterdunne zomeroutfit. Nee, deze tijd van het jaar biedt andere voordelen. Zo is november echt een festiviteitenmaand in Berlijn, met voor elk wat wils. Kies voor het muziekfestival Jazzfest, ga het uitgebreide herfstaanbod van de theaters na, of laat je inspireren door de activiteitenkalender van de Berlin Science Week. En verder: ook de Berliners kunnen niet wachten om hun stad in kerstsfeer te brengen en jij pikt daar in november al een graantje van mee. Aanrader is een bezoek aan het Tierpark, de grootste dierentuin van Europa. Vanaf half november is het park in winterse sferen, met overal lampjes en verlichte sculpturen. Leuk als je in november naar Berlijn wilt: overweeg om met de trein te gaan. Op tijd boeken betekent reizen tegen zeer lage prijzen. . 

3. Stedentrip Parijs

Parijs - Eifeltoren

Parijs is een klassieker. Het hele jaar door staat deze charmante bestemming in de top 5 van meest geliefde steden voor een citytrip. Na nog geen anderhalf uur vliegen bevind je je in de wereld van de romantiek. Nog nooit in Parijs geweest? Dan zul je eerst de absolute highlights op het programma zetten, met op nummer 1 de Eiffeltoren. Poseer ervóór of eronder, en misschien wil je erop? Gewoon doen! Al was het alleen al om het uitzicht over de stad. Neem in november wel je muts mee omhoog, het kan koud en winderig zijn. Andere must-sees in Parijs zijn Quartier Latin, museum het Louvre en de Champs-Elysées met de Arc de Triomphe. Maak een rondvaart over de Seine. Dat is in november bijzonder om te doen, met sfeervolle lichtjes langs de kade die spiegelen in het water. Winkelen in Parijs? Zet koers naar beroemde warenhuizen als Printemps en Galeries Lafayette, of struin langs de mooiste etalages aan de lange boulevards van de stad. . 

Waarom naar Parijs in november?

Omdat de zon de hele dag laag staat, wordt het niet warmer dan een graad of 10 deze maand in Parijs. Toch kun je soms nog verrassend vriendelijke dagen treffen in november, met relatief mooi weer. Maar zelfs als het regenachtig en grijzig is, is Parijs prachtig. Wil je weten hoe het is om de Eiffeltoren al vroeg op de middag helder verlicht te zien afsteken tegen het wolkendek? Of de kerk Sacré-Coeur te zien uittorenen boven de stad, wit op zijn heuvel in het noorden? Je geniet van de feestelijke sfeer, want Parijs maakt zich klaar voor kerst. Lichtsnoeren worden uitgerold, kerstbomen opgetuigd. Winkels, eettentjes en cafés worden versierd. Parijs is echt de lichtjesstad, juist in de donkere maanden. Pak de metro en beweeg je lekker vrij door de stad, want in november is het er rustig. Je komt vlotter de musea binnen, hoeft minder lang te wachten bij de highlights en kunt makkelijker spontaan aanschuiven in een restaurant. Ben je een wijndrinker? Zorg dan dat je op de derde donderdag van november in Parijs bent voor het Beaujolais Nouveau-festival. De nieuwste lichting van deze wijn uit de Bourgogne wordt vanaf die dag overal in Parijs geproefd en geschonken. . 

4. Stedentrip Florence

Florence

Als je een liefhebber bent van de schone kunsten, is Florence een goede keuze voor een stedentrip aankomende november. Deze hoofdstad van de Italiaanse regio Toscane staat bek end als ‘art-city’, zelfs tot ver over de landsgrenzen. Florence is de bakermat van de renaissancekunst. Je geniet er van architectuur, schilderijen en beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars als Michelangelo en Botticelli. Al dit moois vind je bovendien dicht bij elkaar, want Florence heeft een fijn compact centrum. De fameuze kathedraal Santa Maria del Fiore, in de volksmond de Duomo, is het hoogtepunt van de stad. Letterlijk, want je kunt met de trap omhoog voor een sensationeel uitzicht. Loop als je weer beneden bent door naar Ponte Vecchio, beroemd van foto’s en kaarten. Al van oudsher wordt er handel gedreven op deze oude brug, ook nu nog vind je er pittoreske winkeltjes. Toscane heeft een groot aanbod van musea. De Galleria degli Uffizi met zijn enorme kunstcollectie moet je in ieder geval op je to do-lijst zetten. . 

Waarom naar Florence in november?

Als je kans wilt maken op mooi weer in november, boek dan jouw stedentrip naar Florence. Het is er nog redelijk zacht: de gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 13 graden. Waar het hier in Nederland al echt winters is, kun je in Florence nog lekker in een dunne jas rondlopen. Er is wel een kanttekening: in november zijn de regenkansen verhoogd in dit deel van Italië. Gelukkig is Florence een stad waar je gemakkelijk binnensdeurs verblijft, met bezoek aan musea en antieke gebouwen als het Palazzo Vecchio. Is het dus al langer jouw wens om op stedentrip naar Florence te gaan? Pak dan je kans. Oktober, november en december zijn goede maanden om een stedentrip te boeken naar bestemmingen in Zuid-Europa, waar het in de zomer eigenlijk wat te warm is om tot actie te komen. . 

5. Stedentrip Nice

Nice

Een stedentrip maken in november bij mooi weer? Denk dan eens aan het charmante Zuid-Franse Nice. Gelegen aan de Middellandse Zee zijn de weersomstandigheden er vaak goed. Nice is bovendien een heerlijke stad die nog wel wat meer ontdekt mag worden. Qua toerisme is het er, zeker in november, relatief rustig. Je hebt er dan de ruimte bij je wandeling over de vermaarde Promenade des Anglais, een lange boulevard die je vanaf het centrum langs het strand leidt. Waarom heet deze laan de ‘Engelse’ Promenade? Ooit was Nice een zeer populaire bestemming voor rijke Engelsen en zij legden deze boulevard aan. Langs de hele lengte is het genieten geblazen bij het bekijken van de oude herenhuizen en hotels, met als hoogtepunt Hotel Négresco. Andere leuke dingen om te doen in Nice: loop rond door het chique centrum, ga er fijn uit eten, bezoek kathedralen en kerken en het park Colline du Château. . 

Stedentrip november met mooi weer? Kies Nice!

Je bevind je in Europa, dus je zult in Nice geen tropische temperaturen treffen in het late najaar. Toch is deze bestemming een aanrader voor als je tijdens jouw stedentrip november mooi weer wilt. De temperaturen liggen overdag tussen de 11 en 16 graden en als je geluk hebt wordt het nog wat warmer. Je maakt best kans op een zonnetje en dat geeft natuurlijk extra glans aan je citytrip. Nice wordt gekenmerkt door dit zachte weertype omdat de stad profiteert van de beschutting van de bergen en tegelijkertijd van een warm zeeklimaat. Maar let op: wat ook bij een echt zeeklimaat hoort, is regen. In de maand november kan het nogal eens buiig zijn, dus houd daar rekening mee bij het pakken van je koffer. Wij wensen je in ieder geval een zonnige en warme stedentrip naar Nice in november! . 

Loop jij al warm voor een stedentrip november? Klik op een van bovenstaande stadsnamen en bekijk de aanbiedingen.