1.Wenen

Kerstmarkt Wenen

Wenen is altijd favoriet voor een stedentrip. De Oostenrijkse hoofdstad staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Het is de stad van keizerin Sissi, van grote componisten, van pracht en praal. Bezoek statige highlights als Schloss Schönbrunn met zijn weelderig ingerichte zalen en kasteel Belvedere met zijn bijzondere collectie schilderijen. Ga naar de Hofburg waar de schatten van Habsburgse keizers bewaard worden en laat je imponeren door de chique stallen van de Spaanse Rijschool. Maar Wenen is niet alleen een genot voor wie van klassiek houdt. Wenen is ook hip en bruisend, met alternatieve winkeltjes, streetart, trendy bars en restaurants. Bezoek de Naschmarkt, waar lekkers uit alle uithoeken van de wereld ligt uitgestald en wandel er op zaterdag over de bonte vlooienmarkt. Niet teveel last van hoogtevrees? Maak dan een rondje in het reuzenrad in park Prater en kijk uit over de vrolijk verlichte stad.

Waarom naar Wenen in december?

Waarom naar Wenen op stedentrip in december? Omdat deze stad echt teruggrijpt op het traditionele kerstgevoel. Natuurlijk, kerst is een feest van lekker eten, shoppen en cadeaus, maar toch herinnert alles in Wenen ook aan de oorsprong van het kerstfeest zelf. Overal klinkt stemmige live muziek en zingen mensen in koortjes op pleinen en in straten. Optredens in de Weense opera staan in het teken van kerst en ook in de kerken zet men menig lied in. Geniet van die sfeer! Hoe ziet jouw winterse Wenenreis er verder uit? Slenter op je gemak langs fraai aangeklede etalages en ga heerlijk kerstshoppen. Bezoek magische kerstmarkten op o.a. het Raadhuisplein en bij Schloss Schönbrunn. Smul van een portie geroosterde kastanjes en koop een versterkend bekertje glühwein. Heb je lekker lang de tijd tijdens de kerstvakantie? Blijf dan in Wenen om de jaarwisseling mee te vieren en start het kersverse jaar met het bijwonen van een nieuwjaarsconcert.

2.Valencia

Kerstmarkt Valencia

Valencia ligt aan de Spaanse oostkust. Het is een fijne stad om het hele jaar door te bezoeken. In de zomer geniet je er loom van strand en zon, het voorjaar en de herfst vragen om actief stedentrippen en in de winter tref je er vaak nog verrassend goed weer. Zo biedt deze stad gunstige voorwaarden voor een stedentrip in december. Wat zo aanspreekt van Valencia? Je stuit er nog echt op het traditionele Spanje. De historische stadskern, Barrio del Carmen met de kathedraal la Seu, is een plaatje om te zien. Strijk neer op een terras – ja, zelfs in december – voor tapas en sangria. Stap dan lekker op de fiets voor een ritje naar een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Valencia: Ciudad de las Artes y de las Ciencias, oftewel de Stad van Kunst en Wetenschap. Dit hypermoderne centrum bestaat uit meerdere interessante bouwwerken en je komt er van alles te weten over wetenschap, kunst en cultuur. Het complex trekt miljoenen bezoekers per jaar.

Waarom naar Valencia in december?

Als je op zoek bent naar een stedentrip in december met zon, heb je met  Valencia kans van slagen. De winter laat hier tot januari op zich wachten en december is vaak nog een prima maand. De temperaturen komen regelmatig boven de 15 graden uit en de zon doet als het even kan gretig mee. Zo loop je misschien zelfs wel zonder jas langs de kramen van gezellige kerstmarkten, bewonder je de boom op het plein Plaza Ayutamiento en koop je originele cadeaus voor thuis. Iets wat een uniek tintje geeft aan jouw verblijf in Valencia in december, zijn de vele grote en kleine kerststallen die verspreid staan over de stad. Zulke kerststallen zijn typisch folklore en je vind ze overal: bij kerken, op pleinen, rond winkels en in musea. Kerst is een feest dat hier nog echt traditioneel gevierd wordt, met kerkbezoek, gezang, gebeden en vele feestelijkheden rond de geboorte van het kerstkind. Dit alles geeft jouw stedentrip december een extra warme glans. 

3.New York

Kerst in New York

Je zou bijna zeggen: als je dan toch besluit om naar New York te gaan, ga dan met kerst… Dat wordt echt een vakantie om nooit te vergeten. Kerst in New York is magisch en heerlijk Amerikaans, je waant je in een film. Vergaap je aan de enorme boom met zijn tienduizenden lichtjes bij het Rockefeller Center Ga op de foto met de kerstman (in New York kom je de échte tegen!) en fluister hem persoonlijk je verlanglijstje voor dit jaar in. Bezoek kerstmarkten zoals de Columbus Circle Holiday Market of een van de vele andere. Trek de schaatsen aan om over de ijsbaan te zwieren en wandel door een winters Central Park. Uiteraard maak je met uitgebreid restaurantbezoek van je kerstdiner één groot feest. Denk eraan om op tijd te reserveren, meteen bij het boeken van je reis. Bespreek dan ook alvast je plekje voor een kerststuk in het theater, of kies een sfeervolle kerstfilm uit. Ben je in New York met oud en nieuw? Vanuit Central Park heb je een prachtige kijk op het vuurwerk boven de stad.

Waarom naar New York in december?

De meeste mensen die kiezen voor een stedentrip in december naar New York doen dat om er kerst mee te maken. Maar hoe zit het in die maand eigenlijk met het weer? Reken op wat sneeuw en ijs, want in december is het koud. Dat werkt natuurlijk sfeerverhogend, maar het is ook een factor bij het kiezen van je reisgarderobe. En verder: laat wat je doet niet bepalen door het weer. Nu je eenmaal in New York bent, wil je alles zien en meemaken. Breng een bezoek aan het Vrijheidsbeeld op Ellis Island (de boot vaart niet op 25 december). Kijk je ogen uit op Times Square, misschien wel het beroemdste plein ter wereld. Zoef omhoog met de lift naar Top of the Rock Observation Deck van het Rockefeller Center en kijk zover je kunt uit over de feestelijk verlichte stad. Is het echt guur weer? Dat vraagt om museumbezoek. Dwaal langs beroemde kunst in het MoMA, het Museum of Modern Art, en in het Guggenheim Museum. Plan ruim tijd in voor het Metropolian Museum of Art, dat een overzicht biedt van vijfduizend jaar kunst en cultuur wereldwijd.

4.Istanbul

Istanbul, Grand Bazar

Op zoek naar extra bijzondere stedentrips december? Richt je pijlen op ‘wat verder weg’ en denk bijvoorbeeld aan Istanbul. De prachtige hoofstad van Turkije is goed voor zeker een week vakantieplezier. Istanbul wordt doorsneden door de rivier de Bosporus. Deze zeearm heeft van oudsher de ontwikkeling van de stad gestimuleerd en mede daardoor is Istanbul uitgegroeid tot een hypermoderne smeltkroes van culturen. Je komt er typisch oosterse én echt westerse elementen in allerlei vormen tegen. Een bezoek aan de Aya Sophia, ooit een christelijk heiligdom en nu de belangrijkste moskee van de stad, vormt één van de topervaringen tijdens je stedentrip. Daarna volgen schitterende highlights als het Topkapipaleis en de Blauwe Moskee. Trek ruim tijd uit voor een bezoek aan de Grote Bazaar. Op deze enorme overdekte markt met maar liefst vijfduizend winkels koop je sieraden, handwerk, tapijten, specerijen, leer … en nog veel meer.

Waarom naar Istanbul in december?

Je zou denken dat je in Istanbul op stedentrip in december de zon veel zult zien, maar die kans is wat minder groot. Integendeel, reken liever op een witte kerst. Istanbul kent naast warme zomers namelijk relatief koude winters met kans op neerslag. Waarom moet je er dan toch in december naartoe op stedentrip? Om je, letterlijk, eens lekker in de watten te laten leggen zo aan het eind van het jaar! Ga genieten van een royaal bezoek aan de hamam. In dit soort stijlvolle Turkse badhuizen boek je luxe arrangementen met uitgebreide wassingen, body scrubs en massages. Je komt er als herboren weer uit. Klaar voor het volgende onderdeel van jouw winterse wellness? Ga trendy dineren met uitzicht op de rivier, of kies voor een chique dinercruise op het water. Doe wat je wilt, als je daarna maar een duik neemt in het nachtleven van Istanbul. De uitgaansscene hier is één van de meest hippe ter wereld, met voor elk wat wils. En in december helemaal in kerstsfeer.

5.Venetië

Winter in Venetië

Heb jij je zinnen gezet op een romantisch weekend weg in december? Dan is Venetië een aanrader. Deze stad van de liefde spreekt op alle tijden van het jaar tot de verbeelding. Venetië is de stad van water en gondels, van hand in hand slenteren door smalle steegjes en sfeervol dineren bij kaarslicht. Neem je geliefde mee op een boottochtje naar de Brug der Zuchten. Wie elkaar precies onder deze brug kust, zal voor altijd samen blijven. Daarna is het tijd voor actie: zet koers naar het San Marcoplein met vele belangrijke bezienswaardigheden. Ga eerst naar het Museum Correr, waar je alles leert over de Venetiaanse geschiedenis. Als je vervolgens een bezoek brengt aan de San Marco Basiliek, rijk gedecoreerd met goud, en aan het Dogepaleis, waar eeuwenlang politiek werd bedreven, kijk je met de ogen van een kenner. Verzadigd van alle nieuwe indrukken? Duik een cafeetje in waar het lekker warm is en bestel Italiaanse koffie.

Waarom naar Venetië in december?

Trefwoorden bij een stedentrip in december naar Venetië: betaalbaar en minder druk. De stad is in de warmere maanden enorm populair, maar wie in december gaat heeft meer de ruimte. Wat het weer betreft: houd rekening met temperaturen tussen de 5 en 8 graden en hier en daar een bui. Hul jezelf in een warme jas als je het water opgaat met de gondel of de boottaxi en er kan je niets gebeuren. Wat Venetië ook zo aantrekkelijk maakt voor een citytrip in december, is de geheimzinnige sfeer die er dan heerst. Donkere wolkenluchten spiegelen in het water, de avond valt vroeg, legendes worden rondgefluisterd. Tip voor een avontuurlijk uitje: pak de boot naar het eiland San Giorgio Maggiore. Bezoek de serene witte kerk die hier staat en klauter in de toren omhoog. Eenmaal boven is het uitzicht over winters Venetië subliem! Tot slot nog een voordeel van een stedentrip naar Venetië in de winter: de prijzen van je overnachting liggen een stuk lager. Klik hier voor aanbiedingen.