1. Barcelona

Barcelona park Güell

Maak een stedentrip naar Barcelona in september en je kunt er de rest van het jaar weer tegen. Wat is er zo bijzonder aan deze bestemming dat hij altijd in de top 5 van favoriete stedenreizen staat? Barcelona heeft van alles wat, ligt heerlijk zuidelijk aan zee en er is veel moois te zien én leuks te doen. Natuurlijk is de stad bekend van de kunst van Gaudí. De torens van zijn Sagrada Familia zijn van heinde en verre te spotten en bieden een ijkpunt voor zowel toeristen als locals. Naast het rijke aanbod op het gebied van kunst en cultuur – vergeet de flamenco niet! – is Barcelona ook gewoon heel gezellig. Bewandel de Ramblas, ga relaxen op een terras, plof neer op het strand en zet tot in de late uurtjes de bloemetjes buiten. 

Waarom een stedentrip Barcelona in september?

Waarom juist in september naar Barcelona? Een belangrijke factor is het weer, dat is zeer aangenaam gedurende deze maand. De temperatuur is perfect, gemiddeld zo’n 26 graden, en het zeewater nog heerlijk. Op de stranden is het minder druk dan in de zomer. Maar misschien nog belangrijker: Barcelona bruist volop in de maand september. De Barcelonezen zijn weer terug van vakantie en brengen sfeer in de stad. Iedereen is vrolijk en energiek. Er staan meerdere festivals op het programma, zoals het straatfeest La Mercè. Gedurende een week kun je genieten van honderden gratis optredens. Daarnaast heeft in september iedere wijk zijn eigen buurtfeest, waarbij muziek, theater en spektakel op het programma staan. 

2. Athene

Athene

Een reis naar Athene is een ervaring die je nooit zult vergeten. Je bevindt je in het hart van de geschiedenis van de Europese cultuur. Dwaal door musea en laat je meevoeren naar verhalen en legendes over goden en godinnen. Bezoek de overblijfselen van stokoude tempels en beklim de Akropolis, de berg waarop Athene ooit gegrondvest werd. Helemaal verzadigd van alle indrukken? Gelukkig is Athene niet alleen een stad van historie, het is ook een plek waar volop geleefd wordt. Zet koers naar de wijk Plaka, het kleurige oude centrum, en geniet van alles wat je ziet, proeft en ruikt. Strijk neer op een terras, of schuif aan bij een van de vele eettentjes voor een moussaka of Griekse salade. Ook kun je in Athene leuk en afwisselend shoppen.

Citytrip Athene: Zeus, zon, zee!

Jouw citytrip in september naar Athene wordt een snoepreisje. Want niet alleen geniet je van cultuur en historie, de stad heeft nog veel meer heerlijks te bieden in de nazomer. Zon bijvoorbeeld, en dan niet té heet; de temperaturen schommelen rond de 28 graden. En … Athene ligt aan zee! Voor een middagje relaxen heb je de keuze uit kilometers strand. Van knusse stadsstrandjes tot luxe privéresorts waar je tegen betaling terecht kunt. Wil je van jouw stedentrip Athene een heel bijzonder avontuur maken? Denk dan eens aan een boottocht naar een van de nabijgelegen eilanden, of maak zelfs een minicruise. De kapitein kent de mooiste plekjes voor een stop onderweg, om te zwemmen, te zonnen en schitterende foto’s te maken. 

3. Londen

Skyline Londen

Heb jij jouw zomervakantie achter de rug en zin om er nog even een weekendje uit te gaan? Londen leent zich uitstekend voor een citytrip in september. Het licht begint al te temperen en de avonden zijn reeds knus en cozy. Zoek de schemering op van een authentieke Londense pub en bestel bier of whiskey. Zin in actie? Zet de pas erin en doe de highlights, zoals de Tower of London met de kroonjuwelen, St. Paul’s Cathedral en Buckingham Palace. Wandel hoog boven het verkeer over de Tower Bridge, of bekijk hem vanaf het water vanuit een rondvaartboot. Ga naar Portobello Road in Notting Hill, beroemd van de film met Julia Roberts en Hugh Grant. Daar vind je de grootste antiekmarkt ter wereld. 

Londen citytrip september: something to remember

Londen is erg leuk in september. Houd je van kunst en cultuur, dan is dit je kans. Musea en galleries starten in deze maand de tentoonstellingen voor het nieuwe seizoen en lokken je met interessante acties. Londen is sowieso een walhalla voor museumliefhebbers, want bijna alle musea zijn gratis. En verder: overal in de stad is in september van alles te doen. De Londenaren maken zich op voor de herfst en profiteren nog even goed van het buiten zijn. Ga lekker winkelen op beroemde locaties als Oxford Street, Regent Street en Bond Street en struin langs gezellige kramen in Covent Garden en op Camden Market. Tijd om te eten? Doe ‘laid back’ en ga picknicken in Hyde Park. De temperaturen zijn er nog naar in september en de kans op regen is klein.

4. Madrid

Stedentrip Madrid

Madrid is een grote stad vol statige bouwwerken. Welke indrukwekkende bezienswaardigheid zet jij bovenaan je lijstje? Wordt dat het Palacio Real, het koninklijk paleis met zijn enorme afmetingen en maar liefst 3418 vertrekken? Een aantal daarvan is voor publiek toegankelijk, waaronder de troonzaal en de bibliotheek. Of zoek je eerst de stemmige sfeer op van de Almudenakathedraal, breng je een bezoek aan het kleine museum en ga je daarna omhoog naar de koepel? Je krijgt er een prachtige kijk op de stad voor terug. Hoe je het ook wendt of keert tijdens je citrytrip, je komt op een goed moment altijd uit op Plaza Mayor. Dit centrale plein is het hart van de stad en dat zie en voel je aan alles. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is het hier levendig druk. 

Actieve stedentrip naar Madrid 

Een stedentrip in september naar Madrid is een prachtige kans om de stad goed te verkennen. Daar waar het in de zomer behoorlijk heet is in de binnenlanden van Spanje, biedt deze maand meer lucht om actief te zijn. Bijvoorbeeld om een gang te maken langs het aanbod van interessante musea. Kunstmusea die een ware magneet vormen voor de liefhebber zijn het Prado, het Thyssen-Bornemisza en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Zorg dat je je tickets van tevoren op zak hebt. Voor wie zijn stedentrip graag afwisselt met natuurbeleving, is Madrid een fijne bestemming in september. Het grote stadspark Parque del Buen Retiro met zijn roeivijvers en fonteinen is een verademing. Of bezoek het natuurreservaat Faunia. Nog verder weg van de stad? Neem de kabelbaan omhoog naar park Casa de Campo. 

5. Lissabon

Lissabon Tram

De Portugese hoofdstad Lissabon verdient zeker een plek in deze top 6. Lissabon is een charmante stad die vraagt om goede schoenen en een redelijke conditie. Lissabon ligt namelijk gebouwd op zeven heuvelen, aan  beide zijden van de rivier de Taag. Klim omhoog door de straatjes van Alfama van uitkijkpunt naar uitkijkpunt (of neem de tram, of zelfs de lift!). Bezoek de oude burcht Castelo de São Jorge die hoog boven de stad uitreikt. Daal af naar de wijk Belém, waarvandaan wereldberoemde zeevaarders vertrokken in de 15e en 16e eeuw. De prachtige toren van Belém is een lust voor het oog en het scheepvaartmuseum zeer de moeite waard. Klaar met sightseeën? Dan lokken terrasjes en eettentjes, koffietentjes en barretjes.

Stedentrip september? Lissabon lonkt!

Lissabon is een populaire bestemming voor een stedentrip in september. Hoewel je er rekening mee moet houden dat het nog hoogzomer is in deze zuidelijke stad, biedt het naseizoen veel voordelen. Heb je bijvoorbeeld een wat krapper budget, dan is dit een mooie kans. De prijzen van stedentrips gaan in september omlaag en zo houd je meer euro’s over om ter plekke te genieten. Een tip voor als het je toch wat te warm wordt: ga een paar uur Lissabon uit. In een half uur zit je met de trein aan het strand van Estoril en Cascais waar je heerlijk kunt afkoelen en uitrusten. Of maak een dagtripje naar het oude stadje Sintra, heel populair onder stedentrippers. Het idyllische Sintra is omgeven door bossen en bergen en je bezoekt er historische kastelen. 

6. Krakau

Op zoek naar een goedkope stedentrip in september? Dan is Krakau de place to be. Zeker in het najaar zijn de prijzen zeer aantrekkelijk. En: de Poolse stad biedt een schat aan historische bezienswaardigheden. Begin op het immense Rynek Glówny marktplein, waar je belangrijke highlights treft als de Mariakerk en de Lakenhallen. Hier werd in de middeleeuwen gehandeld in textiel en andere waren uit het oosten. Onder het plein daal je af naar het moderne museum Rynek Underground, waar je oog in oog staat met het indrukwekkende verleden van Krakau. Uiteraard behoren de wijk Kazimierz en het kasteel en de kathedraal van Wawel tot de hoogtepunten van je stedentrip. Tot slot staat Krakau bekend om zijn ligging dichtbij Auschwitz. 

Goedkope stedentrip september naar Krakau

Zin in een betaalbaar nazomers weekendje weg? Krakau staat aan kop als het gaat om goedkope stedentrips in september. Na slechts twee uur vliegen ben je in andere sferen en klaar voor nieuwe indrukken. Voor de prijs hoef je het niet te laten; de kans is groot dat je meer zou uitgeven als je dat weekend thuis zou blijven ?. Uit eten gaan is in Krakau spotgoedkoop. Zelfs als je uitgebreid gaat tafelen, ben je niet meer dan twee tientjes de man kwijt. Andere tips voor de smalle beurs: doe alles wat gratis is. Ga mee op een ‘free walking tour’ door de stad met een enthousiaste gids, maak een wandeling langs de rivier Wisla en ga op zoek naar bijzondere straatkunst. Nog meer tips en tricks nodig voor goedkope uitstapjes? Bekijk alle bezienswaardigheden van Krakau.

Welke van deze favoriete steden ga jij bezoeken in september? Boek meteen en wij helpen je verder!

Stedentrip in een andere maand?