Italiaanse specialiteiten


Een klassieke Italiaanse maaltijd is als volgt opgebouwd:
* Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes.
* Primo: het eerste gerecht, dus eigenlijk het tweede voorgerecht, bestaande uit een van volgende elementen: pasta, risotto of soep.
* Secondo piatto: het tweede gerecht, ook wel het hoofdgerecht. Vlees of vis met groenten of salade en aardappelen of rijst.
* Formaggio: kaas, dolce (zoet nagerecht), of frutta, fruit als dessert.
* Espresso: een sterk Italiaans kopje koffie.
* Eventueel nog een digestivo: een glaasje likeur of kruidenbitter bij de espresso.

Antipasti

Brodo is bouillon met knoflook, ui, peterselie, tomaten, saffraan en azijn of wijn.
Bruschetta zijn geroosterde stukjes brood met olijfolie en tomaat.
Carpaccio is zeer dun gesneden rauwe biefstuk met een sausje of kruiden.
Prosciutto crudo is rauwe ham, gezouten en langdurig gerijpt en gedroogd. In Nederland wordt goedkopere rauwe ham onder de naam Parmaham verkocht. Dit is niet te vergelijken met de originele Italiaanse prosciutto.

Primi, soorten pasta

Spaghetti: De bekendste Italiaanse pasta.
Tagliatelle, ook wel fettuccinne genoemd: reepjes pasta van ongeveer een halve centimeter breed.
Fusilli: Spiraaltjes.
Farfalle: Vlindertjes.
Lasagna: Brede vellen pasta of bladerdeeg die in een ovenschotel verwerkt worden met tomaat en gehakt.
Ravioli: Vierkante deegkussentjes, gevuld met vlees.
Tortellini: Schelpjespasta gevuld met vlees of kaas.
Annellini: Kleine pasta-ringetjes die meestal in soep worden gebruikt.
Cannelloni: Een soort hartige pannenkoek, opgerold en gevuld met gehakt of groente (spinazie), Parmezaanse kaas en kruiden.
Maccheroni: Holle sliertjespasta, de Nederlandse variant hierop is macaroni.
Penne: Stevige holle stukjes pasta in de vorm van een pijpje.
Risotto: Een stevig rijstgerecht, wordt vooral gegeten in Noord-Italië.

De pasta wordt bereid met tomatensaus met kruiden, kaas en vaak vlees of vis. Een typisch Romeins pastagerecht is Spaghetti Carbonara. Dit gerecht is pas ontstaan rond 1944. De Amerikanen die in Rome waren de oorlog vroegen om bacon and eggs. De Romeinse restauranthouders wilden natuurlijk geld verdienen en kwamen tegemoet aan deze wens. Zodoende ontstond de bekende pasta met ei, kaas en spek.

Overige primi

Gnocchi zijn rolletjes van meel, aardappel of griesdeeg en worden gegeten met verschillende sauzen.
Minestrone is een typisch Italiaanse dikke groentesoep met rijst en vol met groenten, wordt 's zomers soms koud gegeten.
Zuppa di Pesce is vissoep en kan uit allerlei verschillende soorten vis bestaan. In elke Italiaanse badplaats is het te verkrijgen.

Secondi

Bistecca betekent letterlijk biefstuk. Vaak is het vlees van een rund of jonge stier. Het wordt gekruid en gegrild.
Calamari is inktvis. Het kan worden bereid in de oven, maar het wordt meestal gefrituurd.
Carciofi alla Giudda zijn artisjokken gebakken in olie, een Romeinse specialiteit.
Fritto scelto is een schotel van diverse soorten gepaneerd vlees en/of vis. In Rome wordt het gegeten in een eierpannenkoek.
Melanzane zijn aubergines gefarceerd met ansjovis, olijven, ui, kappertjes en tomaat, dan gebakken. In Zuid-Italië wordt het ook bereid met een marinade en vervolgens gefrituurd.
Merluzzo is gegrilde schelvis.
Pesce spada: Gegrilde zwaardvis, vooral populair in Zuid-Italië.
Pollo arrosto is een hele, gegrilde kip. Het wordt goed gekruid en veel gegeten in Zuid-Italië.
Porchetta alla Romana is een Romeinse specialiteit: gebraden gezouten, sterk gekruid varkensvlees.
Salsicce zijn zeer sterk gekruide, pittige varkensworstjes.
Scampi zijn kleine kreeftjes, in de oven of in de pan gebakken. Ook worden ze vaak gebruikt in vissoepen.

Desserts

Tiramisù is gebak gemaakt van ei, mascarpone, koffie, likeur en cacao.
Tartufo nero: Truffels met chocola, boter, suiker en eidooier, met cacaopoeder bestrooid.

Warme Snacks

Calzone fritto is een gefrituurde dubbelgevouwen pizza met tomaat, kaas en kruiden.
Focaccia is een plat brood met daarin kruiden, groenten en soms vlees of vis.
Pizza al taglio is een hele grote, vaak vierkante pizza, die in stukken wordt gesneden.