Lokale drankjes in Rome

Italië staat bekend om wijn, wijn en nog eens wijn. De grote Italiaanse merken bier zijn niet zo bijzonder, het is gewoon pils, maar er verschijnen steeds meer kleine brouwerijen die bijzondere bieren op de markt brengen. Onder liefhebbers is Italië als bierland de laatste jaren dus in aanzien gestegen. Bij de Italianen zelf is wijn nog steeds veel populairder dan bier, hoewel de jeugd wel meer bier is gaan drinken. De bierconsumptie is in de laatste dertig jaar verdriedubbeld.

Naast wijn en bier wordt in Italië veel sterke drank genuttigd. Deze wordt vaak na het eten gedronken omdat het volgens Italianen de spijsvertering bevordert. Hier enkele bekende Italiaanse sterke dranken, digestivi, op een rijtje:

Amaro

Amaro Montenegro is het bekendste merk van de vele Italiaanse aanbieders van amari, een bittere, sterke likeur. Ze hebben allemaal een eigen recept met een unieke smaak.

Aperol

Aperol is eigenlijk een aperitief, maar kan ook gedronken worden als digestivo. Vrijwel alle Italiaanse huishoudens hebben dit drankje in huis. Het is een bitterzoet sinaasappeldrankje met een fel oranje kleur, dat slechts 11% alcohol bevat. Vroeger was dit echter nog minder. Net als Limoncello heeft dit drankje de laatste jaren aan populariteit gewonnen buiten Italië. Probeer in Rome vooral eens een Aperol Spritz.

Cynar

Cynar is een beroemde likeur, gemaakt van artisjokken, bereid met dertien verschillende kruiden. Cynar heeft een minder hoog alcoholpercentage dan de meeste amari, 16,5% in plaats van 30%.

Fernet Branca

Fernet Branca is een extra bitter sterk drankje.

Grappa

Een van de bekendste Italiaanse digestivi is grappa. Oorspronkelijk werd het gemaakt van druivenschillen, pitten en steeltjes die overbleven na het gisten van de wijndruiven. Tegenwoordig wordt grappa echter vooral gemaakt door wijn te distilleren. Grappa heeft een aparte smaak waar vrijwel iedereen aan moet wennen. De kleurloze eigenschap van de drank doet aan wodka of jenever denken, maar hier lijkt het in smaak niet op. Grappa wordt normaliter gedronken op kamertemperatuur.

Limoncello

Limoncello is een drankje in opkomst en het wint de laatste jaren steeds meer populariteit buiten Italië. Ook in Nederland is het drankje "hot". Het wordt gemaakt van onbespoten citroenen uit Zuid-Italië en bereid met suiker, alcohol en water.

Liquore di liquirizia

Liquore di liquirizia is een digestivo gemaakt van zoethout. Deze plant groeit in Italië in het wild en er wordt van gezegd dat het een genezende werking heeft: het zou de spijsvertering ondersteunen. Feit is dat deze drank sterk smaakt naar drop en koud gedronken wordt.

Nocino

Nocino is een likeur die veel Italianen zelf thuis brouwen van onrijpe walnoten.

Sambuca

Sambuca kan gedronken worden in of bij de koffie en wordt vaak geserveerd met twee koffieboontjes. Het is een mierzoete drank.

Italiaanse wijn

Italië is een wijnland bij uitstek. De Italiaanse wijnen zijn onder te verdelen in verschillende soorten: witte wijn, rode wijn, dessert wijn, rosé, mousserende wijn en parelwijn. De smaak van de wijn hangt af van de druivensoort. In het zonnige zuiden zijn de druiven zoeter, dus de wijnen over het algemeen ook.

Bekende wijnen

Enkele bekende Italiaanse wijnen zijn Chianti, Brunello en Nobile di Montepulciano uit Toscane, Amarone uit Veneto en Barolo uit Piemonte. Voor mensen die houden van een sterke, licht bittere smaak, zijn de Negramaro wijnen uit Apulië aan te bevelen. Naast deze kwaliteitswijnen is het aan te raden ook gewoon de plaatselijke tafelwijn te proberen. Deze wordt in het Italiaans aangeduid als Vino da tavola. Dit is vaak een uitstekende regionale wijn en altijd erg voordelig.

Prosecco

Van de verschillende soorten mousserende wijnen (spumante d'asti, brut en prosecco) is prosecco de bekendste. Deze terraswijn bij uitstek heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen buiten Italië, ook in Nederland. Het is een frisse bubbelwijn, zacht bruisend, die lichte appel- en perensmaken bevat met een wat citroen-achtige afdronk. Deze wijn is er in zowel de droge (secco) als de zoete (amabile) variant.