1. Wenen

Gloriette Schonbrunn in Wenen

Wenen is een van de beste bestemmingen voor een stedentrip in mei. De stad heeft zijn populariteit te danken aan de vele kastelen en paleizen, met omringende tuinen die nu extra mooi uit de verf komen dankzij de bloemenpracht. Ga naar Schloss Schönbrunn en wandel door het kleurrijke park. Geniet van de zon bij paleizencomplex Belvedère. Strijk neer in het weelderige Stadtpark in het centrum van Wenen. Zie hoe iedereen naar buiten trekt en hoe de stad tot leven komt. In mei drink je in wenen koffie heerlijk op een terras. Wandel je in je lente-outfit langs originele én luxe winkels. Geniet je van de pracht en de praal, de kunst en de cultuur.

Waarom naar Wenen op stedentrip in mei?

Wat is er zo bijzonder aan Wenen als bestemming voor een stedentrip in mei? Misschien is het allerleukst wel de opgewekte sfeer in deze tijd van het jaar. De winter is achter de rug en veel mensen hebben daarvan genoten, maar nu zijn ze blij dat het lente is. De zon en de langere dagen brengen nieuwe energie. De Oostenrijkse hoofdstad maakt zich op voor het zomerseizoen en dat merk je aan alles. Neem gas terug op je ontdekkingstocht en houd je eens een dagje niet aan je planning. Maak een zwerftocht en laat je verrassen. Neem de tijd voor een praatje met een winkelier, vraag de koetsier uit over zijn paarden en observeer het stadse geroezemoes vanaf een bankje in het park. 

2. Madrid

plein Mayor in Madrid

Een uitstekende keuze voor je stedenreis in mei is het trotse en statige Madrid. De Spaanse hoofdstad is ruim opgezet, met brede avenues en machtige gebouwen en pleinen. Ga in gedachten alvast naar het Palacio Real, het grootste koninklijke paleis ter wereld. Of naar het plein Plaza Mayor, waar vroeger stierengevechten werden gehouden. Maar denk nu niet dat Madrid alleen maar uit ontzagwekkende bouwwerken en geplaveide lanen bestaat, want de stad is ook verrassend groen. Het Retiropark, waarin je gemakkelijk kunt verdwalen, is een van de mooist aangelegde parken van Spanje. Je waant je in het paradijs als je hier in de lente loopt, tussen de bloemen, de kwetterende vogels en de gezellig keuvelende Madrilenen. 

Stedenreis Madrid? Mei is een topmaand!

Waarom is een stedentrip in mei naar Madrid een topidee? Omdat mei, samen met september, de allerbeste maand is om een bezoek te brengen aan zo’n zuidelijk gelegen stad in het binnenland. Madrid heeft een landklimaat, waardoor de winters er koud zijn en de zomers erg heet. In mei geniet je van het voorseizoen, met temperaturen van rond de 20 graden en weinig kans op regen. Heerlijk terrasweer dus, hoewel je soms ook al de schaduw moet opzoeken. Een andere goede reden om in mei naar Madrid te gaan: ieder jaar rond de 15e van die maand is het er dagenlang feest ter ere van de patroonheilige San Isidro. Een unieke kans om uitgebreid kennis te maken met de charmes van de echte Spaanse cultuur.

3. Parijs

De Eiffeltoren in Parijs

Op ons lijstje van favorieten voor een stedentrip in mei mag één bestemming zeker niet ontbreken: Parijs. De stad van de liefde is in mei werkelijk op zijn mooist. Daar waar je hier wat vroeger in het seizoen nog verrast kan worden door kille dagen, maak je nu ruimschoots kans op goed weer. De highlights torenen hoog uit boven de stad en schitteren in de zon: de Eiffeltoren, de witte ‘suikertaart’ Sacré-Coeur op haar heuvel in het noorden en de statige Arc de Triomph. Maak een rondvaart over de Seine en krijg al een kleur. Wandel lichtvoetig door Quartier Latin, het bruisende hart van Parijs. Geniet van het uitzicht en de ondergaande zon vanaf het terras van een rooftop bar. Misschien nog wat winderig in mei, maar soms ook al verrassend zwoel.

Parijs, dé bestemming voor een stedentrip in mei

Het is in mei niet alleen volop lente in Parijs, er is ook veel te doen. Bezienswaardigheden komen met interessante acties, restaurants doen er alles aan om de toeristen naar binnen te lokken en het evenementenseizoen gaat volop van start. Tip: geniet van het buiten zijn en doe zoveel mogelijk op de fiets. Fietsen is al jaren in opmars in Parijs. Het wordt gestimuleerd met als doel de stad een schoner en groener aanzien te geven. Verhuurpunten van ‘Vélos Libres’ vind je overal door Parijs heen. Zo’n ‘vrije fiets’ huur je voor nog geen twee euro per dag. Ga je begin mei al op stedentrip naar Parijs? Denk eraan dat op 1 mei de Fransen de Dag van de Arbeid vieren. Dat betekent … dat iedereen vrij heeft! Veel winkels en restaurants zijn dan gesloten.  

4. Porto

Porto

Porto is na Lissabon de meest bezochte stad van Portugal. Dat is niet voor niets, want Porto is enorm veelzijdig. Aan de ene kant staat de stad bekend om zijn wijnhuizen, waar de heerlijkste port ligt te wachten om te worden uitgeschonken. Aan de andere kant is Porto populair om zijn authenticiteit. Het oude centrum staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst. Het vraagt wel om enige souplesse om door te kunnen dringen tot het hart van de stad, want de hoogteverschillen in de oude wijken zijn aanzienlijk. Sta je eenmaal bovenaan een van de vele trappetjes, of heb je een hellende steeg bedwongen? Dan is het uitzicht de beloning. Geweldig om te doen in mei: maak een boottocht over de rivier de Douro, al dan niet met portproeverij.

Stedentrip in de meivakantie? Porto roept!

Porto heeft een gematigd klimaat. Het is er niet snel te heet of te koud. In het voorjaar, en met name in mei, is het er goed toeven. Omdat de stad aan zee ligt, zijn er mogelijkheden te over om je stedentrip te combineren met een paar uurtjes luieren in het zand of een duik in het water. Volg de Douro stroomafwaarts en je komt al op het strand. Is het nog te fris om de dag in zwempak door te brengen, of tref je regen? Zet dan koers naar de hogergelegen wijk Vila Nova de Gaia, de bakermat van de port. Struin er de wijnkelders af op zoek naar de lekkerste dronk en schuif aan bij de leukste eettentjes voor lokale gerechten. En zonnig of bewolkt, de uitzichten vanaf hier zijn adembenemend. 

5. Marrakech

stedentrip Marrakech

Enorm gestegen in populariteit: een stedentrip naar Marrakech in mei. De stad ligt in het westen van Marokko. Na slechts 3,5 uur vliegen stap je in een compleet andere wereld. Mei is de perfecte maand om naar deze sprookjesachtige stad te trekken. De temperaturen klimmen naar zomerse waarden en er is nauwelijks kans op een spat regen. Waar wél kans op is: dat je lekker bruin, tevreden en vol verhalen terugkomt. Want Marrakech is echt oosters en daarom anders. Geniet van je bezoek aan romantische paleizen als El Bahia en Dar Si Saïd met hun tuinen. Bewonder de pracht van de moskeeën. Dwaal over de levendige pleinen en door de souks, de Arabische markten. Je raakt niet uitgekeken.

Marrakech, een betoverende week weg in de meivakantie

Trek liefst meerdere dagen tot een week uit voor je stedenreis naar Marrakech. De stad is het waard om uitgebreid bekeken en beleefd te worden. Je belandt in een totaal andere wereld en die wil je stap voor stap leren kennen: de kleuren, de geuren, de smaken, de sferen. Verdiep je in de geschiedenis en verbaas je over de gebruiken. Neem de tijd om te genieten van het eten. De Noord-Afrikaanse keuken is gevarieerd en rijk van smaak en Marrakech biedt een scala aan goede restaurants. Geef je over aan je zin om te shoppen, want in Marrakech vind je echt bijzondere spulletjes voor thuis, de kleurrijkste stoffen en de leukste souvenirs. Pak je kans en boek nu je stedentrip mei. Voor je het weet is de lente weer voorbij.

 

Stedentrip in een andere maand?